2012. augusztus 20., hétfő

Diabetikus kakaós csiga

Sütöttem egy kis kakaós csigát. Ha Ti is szeretnétek változatosabbá tenni az uzsonnás dobozt, 
feltétlenül próbáljátok ki! Kb fele akkorára csináltam, mint a hagyományos, így könnyebb
kiszámolni az adagokat, és egy kis gyümölcsöt is tudunk mellé enni tízóraira, uzsonnára.
A tészta belül puha, kívül ropogós.
Fahéjas és (vagy) lekváros változatban is érdemes kipróbálni.
Most nem nyírfacukrot, hanem eritritolt használtam, és nagyon jó választásnak bizonyult.
Ez egy a természetben is előforduló cukoralkohol.
Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, az édesítőereje valamivel kisebb ( 70-80%-a a cukorénak) és nincs utóíze.
Rendelkezik a nyírfacukor pozitív tulajdonságaival,
DE :
Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe 0. Nincs hatással az inzulintermelésre,
így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják. Kalóriatartalma szinte nulla.
Mivel a kelt tésztához viszonylag sok liszt kell , az össz CH mennyiséget csökkentettem azzal, hogy most olyan édesítőt használtam, ami nem növeli még tovább.
Próbáljátok ki bátran, megéri :-)))

Hozzávalók:
-30+5 dkg diabetikus liszt
-30 dkg kelt tészta liszt
-2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
-1 tojás
-150 g tejföl
-25 dkg margarin
-10+2 dkg eritritol
-2 dl tej
-3 dkg keserű kakaópor.
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos cukros tejbe, és futtassuk fel. ( Az az egy csipet cukor hagyományos legyen, különben nem fog felfutni az élesztő ).
Szitáljuk a kétféle lisztet egy csipet sóval egy tálba és készítsünk mélyedést a közepébe.
Ide öntsük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a margarint.
 FONTOS, HOGY MINDEN HOZZÁVALÓ LANGYOS LEGYEN!
Alaposan dolgozzuk össze a tésztát és letakarva meleg helyen kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát felezzük el, és a maradék 5 dkg liszttel nyújtsuk ki téglalap alakúra.
Keverjük össze a kakaóport a 10 dkg eritrittel és terítsük szét a kinyújtott lapokon.
Tekerjük fel, vágjuk két ujjnyi szeletekre.
A csigák végét hajtsuk alájuk, és fektessük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd kicsit lapítsuk szét a tenyerünkkel. (Maradjon köztük távolság, mert még nőni fognak).
15 percig még letakarva hagyjuk pihenni.
Toljuk őket 180 fokos sütőbe. Előmelegíteni nem muszáj, ha hideg sütőbe tesszük, még jobban kelnek.

1 dl tejet édesítsünk eritrittel és 30 perc után kenegessük meg vele a csigákat.
Ha még ropogósabbra szeretnénk, a tetejét is szórjuk meg eritrittel.
Toljuk vissza a sütőbe, tekerjük feljebb a hőfokot, és süssük további 15 percig.
Ebből a mennyiségből 34 db csigám lett, két teljes tepsi. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...