Egy végtelenül kedves kollégám meglepett egy doboz olyan gyönyörű szederrel, amilyet még életemben nem láttam. Minden egyes szem tökéletes volt és akkora, mint egy jól megtermett eper.
Hogy méltóképpen megágyazzak ennek a csodálatos gyümölcsnek, egy gazdag csokoládétortát sütöttem,
megkentem egy kis rumos áfonyalekvárral és enyhén felvert vaníliás tejszínnel öntöttem le.
Ezt koronáztam meg a szederrel. Szép kis ékszerek, ugye?!
Ezúton köszönöm Norbinak a kedvességét :-D
Hozzávalók a tésztához:
-20 dkg diabetikus liszt
-2,5 dkg keserű kakaópor
-100 g legalább 75%-os csokoládé
-1-1 csapott ek sütőpor és szódabikarbóna
-csipet só
-1 dl olaj
-2 tojás
-10 dkg nyírfacukor
-250 ml tej
-50 g vaj
A tortára:
-10 dkg áfonya lekvár (vagy valamilyen erdei)
-0.5 dl víz
-1 tk rum aroma
-250 ml tejszín
- cs. habfixáló
-1 tk vaníliavelő
-40 dkg szeder
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze.
Adjuk hozzá a tejet, a tojás és az olajat.
Vízgőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a vajjal, kicsit hűtsük le, és keverjük a többi hozzávalóhoz.
Egy kb 25 centis tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Kikenni nem kell!
180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt süssük meg.
A biztonság kedvéért végezzünk tűpróbát.
Ha kihűlt a tortalap, vágjuk félbe.
A lekvárt keverjük el a vízzel (ha felmelegítjük, könnyebb), és tegyük bele a rum aromát.
A torta lapját locsoljuk- kenjük meg vele, majd illesszük össze.
A tejszínt a vaníliával és a habfixálóval verjük lágy habbá és kenjük el a torta tetején.
Nem kell édesíteni, így fog tökéletesen harmonizálni a gazdag csokoládétortával.
Végezetül díszítsük a megmosott, lecsöpögtetett szederrel.
Jó étvágyat :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése