2012. augusztus 13., hétfő

Medvehagymás spenót lenmaglisztes sajtgolyókkal

Ez az étel bizony medvehagyma főzeléknek indult. Úgy emlékeztem, hogy a mélyhűtőben még rengeteg van belőle.
Emlékeztek, mennyit zsákmányoltam tavasszal?!
Hát sokkal kevesebb volt, mint amennyi kellett volna. Az egyetlen megoldás, amit hirtelen kivitelezhetőnek láttam, hogy beleteszem azt a hibernált spenótot, amit a medvehagyma kazal hűlt helye mellett találtam :-)
A blogon már fent van egy nagyon hasonló recept, de remélem, ezt is szívesen fogadjátok.
Feltétnek sajt golyó készült. Búzadara  helyett lenmag liszttel, ettől olyan sötét a színe.
A háromféle hagyma, a spenót és a sajt nagyon klassz együtt!
Zárójelben megjegyezném, hogy a ház urának nem reklámoztam a spenótos kitérőt, és annak ellenére, hogy kb.30 évig nem lehetett megetetni vele, most benyomott egy nagy tányér spenótot. :-D 
Hozzávalók a főzelékhez:
-15 dkg medvehagyma
-2 zsömle
-1 l tej
-2 dl víz
-200 ml tejszín
-45 dkg spenót ( nálam most mirelit)
-3 nagy gerezd fokhagyma 
-a tálaláshoz friss snidling.
-só, bors, szerecsendió
Hozzávalók a sajt golyókhoz (kb 16 db)
-25 dkg trappista sajt
-2+1 tojás
-12 dkg lenmag liszt
-2 tk só
-1 tk pirospaprika
-1/2 kk fehér bors
-1 tk mustár
-olaj a sütéshez.


Elkészítés:
A medvehagymát 2 dl sós vízben pároljuk meg.
Adjuk hozzá a felolvasztott spenótot, a két zsömlét, a tejet és a zúzott fokhagymát és robotgéppel turmixoljuk össze, öntsük bele a tejszínt, majd forraljuk fel. Ízesítsük sóval, fehér borssal és szerecsendióval.
A sajtot reszeljük le és egy tojás és 2 dkg lenmag liszt kivételével a hozzávalókat dolgozzuk össze.
Habarjuk el a megmaradt tojást.
Formázzunk gombócokat a masszából, mártsuk bele a tojásba és forgassuk meg a maradék lisztben.
Forró olajban addig kell sütni őket, amíg azt nem látjuk, hogy "szökik a sajt".
A főzeléket a gombócokkal tálaljuk, a tetejére apróra vágott friss snidlinget szórunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...