2013. június 26., szerda

Nyammm lángosa


Ha nyár, akkor lángos! :-) A tökéletes receptet Nyammmnál találtam meg. A nagypapája 1957-ben már ez alapján a recept alapján sütötte a lángosokat egy Lehel téri bodegában, és a család egy része azóta is ezzel eteti az arra járó éhes népeket. Nem is tudom megszámolni, hányan próbálták ki a receptet, de azt állíthatom, hogy kivétel nélkül mindenki odáig volt érte. Nyammmot még a Floriol gasztropárbajon ismertem meg, ahol csapattársak voltunk. Nagyon szeretem a blogját, tele van szuper receptekkel és gyönyörű fotókkal.  De térjünk vissza a lángoshoz. Az eredeti recepttől kicsit eltértem. A liszt felét DW sütőlisztre cseréltem, és mivel későn vettem észre, hogy elfogyott az olaj ( de a boltba szaladgálás előtt feltétlenül be akartam gyúrni a tésztát), fokhagymás repce olajat tettem bele. Ezt sem kellett volna, de csak utólag vettem észre, hogy csak rá kellett volna locsolni. Minden esetre így is tökéletes lett. Az elkészítés módjánál is a saját fejem után mentem, de a precíz és részletes leírást megleshetitek itt.

Hozzávalók 10db, kb 15 cm-es lángoshoz:
-3 dl langyos kézmeleg víz
-2 tk cukor
-20 g friss élesztő
-1 ek só
-25 dkg fehér tönkölyliszt
-25 dkg DW sütőliszt
-1 dl olaj (nálam most fokhagymás repceolaj)
+ olaj a kenéshez és a sütéshez

Ahogy én készítettem:
A langyos vízben keverjük el a cukrot (nem nyírfacukrot!) és futtassuk fel benne az élesztőt. Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet a sóval, adjuk hozzá a megkelt kovászt és az olajat, és dagasszuk össze a tésztát. Formázzunk belőle gombócot, locsoljuk meg olajjal, hogy mindenhol érje, és letakarva kelesszük a duplájára. Ha megkelt, osszuk 10 egyenlő részre és olajjal megkent tálcán kelesszük további 10 percig. Ujjbeggyel húzzuk ki a lángosokat kör alakúra, és tűzforró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalukat.
Hogy ki mivel eszi, azt már rátok bízom. Részemről a sajtos-tejfölösre szavazok :)

2 megjegyzés:

  1. Beleharapok a képernyőbe mindjárt ;)

    VálaszTörlés
  2. A képernyő szerintem nem finom. Inkább tessék megsütni a lángost! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...