2013. március 4., hétfő

Lábasban sült spenótos-szalámis pite


Hurráááááá, itt a friss spenót! Már alig vártam, és végre lehet kapni! :))) Most aztán spenótot fogok enni spenóttal. Ha Popeye-nek bejött, nekem is jó lesz :-D Egész télen áhítoztam valamilyen parajos lepény után. Spenót kipipálva, a hűtőben volt egy kis tojás és  szalámi, a kamrában lila hagyma, a főzőtejszín pedig állandó lakója a polcnak. Egy valami nem volt a közelben : torta forma. Vagy pite. Semmi. Így jár, aki nem otthon főz. Van már némi rutinom konyhai találékonyság terén, ( húst klopfolni például kiválóan lehet akár sólet konzervvel, akár a kotyogós kávéfőző aljával), így szinte azonnal kiszúrtam a konyha szekrényben bujkáló viharvert piros lábast... Ebben sült a spenótos pite, és talán még jobban is esett belőle, mint valami puccos csilli-villi alkalmatosságból. :-)

Hozzávalók a tésztához:
-10 dkg teljes kiőrlésű sok magvas liszt
-10 dkg diabetikus liszt
-10 dkg Master Mix liszt
-1 púpos tk szódabikarbóna
-1 csapott tk só
-8 ml olíva olaj
-2 dl tej
-1 kis tojás
-1 ek tejföl
A forma kikenéséhez és a nyújtáshoz:
-1 tk olíva olaj
-2 dkg diabetikus liszt
A "bele valók":
-fél kg friss spenót
-2 duci gerezd fokhagyma+só+bors
-1 ek olíva olaj
-500 ml főző tejszín
-3 tojás
-15 dkg trappista vagy edami sajt 
-15 dkg szalámi
-1 fej lila hagyma 
-só, fehér bors, szerecsendió


Elkészítés:
A megtisztított spenótot z olajon két gerezd zúzott fokhagymával fonnyasszuk meg. Sózzuk, borsozzuk és tegyük félre hűlni. A tészta száraz hozzávalóit vegyítsük el, majd a többi hozzávalóval gyúrjunk tésztát belőle. Ha a tej és a tejföl melegen kerül bele, sokkal könnyebb dolgunk lesz. A lábast kenjük ki vékonyan az olíva olajjal és lisztezzük ki. A tésztát a maradék liszttel nyújtsuk akkora körré, hogy a formában jócskán legyen pereme. Nyomkodjuk a lábasba és igazgassuk el a peremét, hogy ne maradjon rajta rés.  Először a tojásokat habarjuk el, és ebből "lopva" kenjük át a tésztát. Villával sűrűn szurkáljuk meg. 5-ös fokozatra előmelegített sütőben így süssük kb 10 percig. (Utána vegyük vissza 4-esre). Akkor jó, ha kis színt kap és tapintásra a tojás már nem ragad, így a tölteléktől nem fog elázni. A tejszínt keverjük el a tojásokkal, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.Adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott spenótot, és a felaprított sajt, szalámi és lila hagyma kétharmadát. A keveréket öntsük a tésztára és a megmaradt hozzávalókat rendezzük el a tetején. Toljuk vissza a sütőbe és addig hagyjuk bent, míg a töltelék össze nem áll. Ez kb 40 perc. Ha már nagyon pirul a tészta, de még sülnie kell, akkor egyszerűen takarjuk le alufóliával. Ha elkészült, hagyjuk hűlni. Langyosan már lehet szépen szeletelni. 

Jó étvágyat! 

2 megjegyzés:

  1. Igazán jól néz ki, tetszenek az ilyen "megoldások" :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :)
      Lesz még folytatás, most már direkt a jól bevált piros lábasban... :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...