2012. május 28., hétfő

Rebarbarás eper lekvár nyírfacukorral


Sokan nem ismerik a rebarbarát.
 Az igazat megvallva néhány évvel ezelőtt még én sem tudtam,hogy eszik, vagy isszák.
A legkevésbé sem édesszájú barátném áradozott folyton a nagymamája rebarbara leveséről,
így amikor legközelebb náluk jártam, megkérdeztem, mi fán terem ez a furcsa szerzet.
A nagymama rögtön felpattant, és már mutatta is a kert végében 
ágaskodó nagy zöld leveleket.
Amikor megkérdeztem, milyen az íze, azt mondta: " olyan, mintha ezer ízű lenne ".  
És milyen igaza volt!!!Egy egyszerű rebarbara levesben is ott bujkál a málna, az őszibarack, és a másik 998 gyümölcs íze. :-D

 És egy zöldségé.Mert a rebarbara bizony nem gyümölcs, hanem zöldség !
A levele mérgező, a levélnyelét használjuk süteményekhez, kompótokhoz, desszertekhez.
Tavaly kompótot és szörpöt csináltam belőle.  :-)))
A friss rebarbarát én nem szoktam megpucolni, az öregebb példányokat úgy tisztítsuk meg, mint a spárgát.
És akkor jöjjön az idei kedvenc:

Rebarbarás eper lekvár  nyírfacukorral

Hozzávalók:
-2 kg eper
-1/2 kg rebarbara (tisztítva mérve)
-25 dkg nyírfacukor
-1/2 citrom leve
-2 cs. dzsemfix
Az arányokon bátran változtassatok, lehet akár fele-fele eper és rebarbara.
Nekem csak ennyi volt itthon, azért jóval több az eper.
 Elméletileg a nyírfacukor elég ahhoz, hogy ne tudjon megromlani a lekvár, így most semmilyen tartósítószert nem tettem bele.


Elkészítés:

Az epret mossuk meg, a csumáját távolítsuk el.
Válogassuk át: zöld vagy túlérett részek ne kerüljenek a lekvárba!
A rebarbarát mossuk meg, vágjuk le a végeit és aprítsuk fel kb. 1 cm-es darabokra.
( Ha fás szárrészt találunk, azt ne tegyük a lekvárba! )
Egy alaposan zsírtalanított fazékba tegyük bele az epret és a rebarbarát, öntsük hozzá a nyírfacukrot ( 10 dkg-t tegyünk félre ) és kicsit hagyjuk állni, míg levet enged.
Vegyünk elő egy új fakanalat vagy olyat, amit csak erre a célra használunk.
Kis lángon kezdjük el főzni, időnként keverjük meg.
a nagyobb eper szemeket nyomkodjuk szét.
Addig kell rotyogtatni, amíg a gyümölcs elkezd szétesni.
Facsarjuk bele egy fél citrom levét. ( A magokat fogjuk fel! )
Keverjük össze a dzsem fixeket a félretett nyírfacukorral és öntsük a lekvárhoz. Innentől folyamatos kevergetés mellett főzzük további 5 percig.
A tökéletesen tiszta befőttes üvegeket állítsuk egy fém tepsire, ez elvezeti a hőt, így biztos nem fognak szétrepedni .
Töltsük meg az üvegeket a még forró lekvárral.
Zárjuk le az üvegek száját szorosan celofánnal, vagy tegyünk rá kupakot. Nekem a kettő együtt vált be.

Jó alaposan bugyoláljuk be őket, és legalább egy napig hagyjuk a dunsztban.

:-) :-) :-)






7 megjegyzés:

  1. Örülök hogy rátaláltam a blogodra,ez nagyon fini lehet,receptet mentem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Böbe, Isten hozott! :-D
      A rebarbarásra még picit várni kell, a vaníliásak már a dunsztban vannak.
      Legkésőbb hétvégén fent lesz a rebarbarás is, ígérem!

      Törlés
    2. Szia Böbe!
      Végre felkerül a recept!!!!
      Bocs, hogy megvárattalak! :-)))

      Törlés
  2. Szia! Érdekelne hogy tényleg elég volt-e a nyírfacukor az eltarthatósághoz? Kibírták a telet szépen? Köszi! Ági

    VálaszTörlés
  3. Szia Ági!
    Örömmel jelentem, hogy igen! Február-március környékén pusztítottuk el az utolsó üveg lekvárokat, és egyiknek sem volt baja.
    Úgyhogy idén is így csinálom majd :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, ha találok rebarbarát a piacon én is kipróbálom :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...