2012. május 10., csütörtök

Rákóczi túrós fagyi (diabetikus)


Történt egyszer, hogy egyik kolléganőm meglepte a csapatot egy tepsi Rákóczi túróssal. Hagyományosan, jó sok cukorral..... :-( :-( :-(
Így hát mindenki csemegézett jóízűen, nekem pedig csak a sóvárgás maradt, gyomor korgással fűszerezve.
Annyira megkívántam, hogy napokig motoszkált a fejemben a R.T.
Fagyit már régóta szerettem volna csinálni, csak azt nem tudtam eldönteni, milyen ízben készüljön.
Hát ez megoldódott!!!
Hozzávalók:

-500 g túró
-400 ml tejszín
-4 tojás
-15 dkg nyírfacukor
-5 dkg diabetikus keksz
-15 dkg mascarpone
-15 dkg diabetikus sárgabarack lekvár
-1/2 vanília rúd, vagy vanília kivonat

Elkészítés:

A kekszet vagy robotgépben daráljuk apróra, vagy tegyük egy zacskóba és egy sodrófa segítségével zúzzuk össze. ( Utóbbi megoldás kiváló feszültség levezető! ). Úgy a jó, ha nem por finomságú, hanem darabos lesz.
A tojások fehérjét verjük fel egy evőkanál nyírfacukorral.
A többi cukrot adjuk a tojások sárgájához és habverővel addig 
verjük, amíg kifehéredik.
A jól lehűtött tejszínt is verjük a vaníliával kemény habbá. Ezt keverjük hozzá a mascarpone- hoz, aztán 10 dkg lekvárt, a cukros tojás sárgáját, végül óvatosan a habbá vert fehérjét.
Öntsük az egészet egy jól záródó műanyag edénybe és tegyük a fagyasztóba.
Amikor elkezd összeállni, keverjük át, és ezt néhányszor ismételjük meg kb. fél óránként, így krémesebb lesz a fagyink.
Az utolsó keverés után szórjuk meg a 
tetejét a kekszmorzsával és 
csorgassuk a tetejére a maradék lekvárt.
(Ha túl sűrű, kis vízzel hígítsunk rajta).
Tálalás előtt fél órával érdemes kivenni, hogy könnyen " gombócolható " legyen.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Lenne egy kérdésem. A túrót mikor rakod bele? Az kimaradt a receptből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszi, hogy szóltál.
      A mascarpone és a tejszín után...Vagy össze is törheted a mascarpone-val, és úgy bele a tejszínt. Jó fagyi készítést :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...