2012. május 6., vasárnap

Rusztikus epres-rebarbarás pite (diabetikus)


Cukorbeteg fennállásom óta sokféle süteménnyel kísérleteztem, de valahogy a piték eddig kimaradtak a repertoárból. EDDIG...
Kezdődik az eperszezon, lépten-nyomon gyönyörű, pirosló eperszemek mosolyognak az ember lányára.
A mélyhűtőmben megbújt egy adag rebarbara is, hát elérkezettnek láttam az időt, hogy süssek egy jó kis epres-rebarbarás pitét. Semmi faxni, csak egy egyszerű, rusztikus pite, csipkés szélek vagy mértani pontosságú rácsozat nélkül. Ez valahogy épp ettől gyönyörű.
Előástam hát a régi kockás füzetet, amit gazdagon díszítenek szamárfülek és rejtélyes konyhai pacák, mégis drága kincs nekem, mert szívemnek-és gyomromnak kedves családi recepteket rejt.
Ebben lapult drága jó Maca néni almás pitéje is. Ezt variáltam át kicsit és már készült is a testvére, a rusztikus epres-rebarbarás pite.



Hozzávalók:

-30 dkg rebarbara
-50 dkg eper
-10+5+3 dkg nyírfacukor
-25 dkg margarin
-40+ 2 dkg liszt ( én most diabetikusat használtam )
-1 cs. sütőpor
-csipet só
-2 ek tejföl
-4 tojás sárgája
-5 dkg nyírfacukor
-4 tojás fehérje
-3 dkg nyírfacukor


Elkészítés:

35 dkg lisztet, a sütőport, a csipet sót és a 10 dkg nyírfacukrot összekeverjük, belemorzsoljuk a kis darabokra vágott margarint. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk  4 tojás sárgájával és a 2 ek. tejföllel.
Folpackaba csomagoljuk és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
A rebarbarát megtisztítjuk és 1 cm-es darabokra vágjuk. Az epret felszeleteljük. A kisebb szemeket elég félbe vágni. Egy kis lábosba tesszük őket 5 dkg nyírfacukorral, kevés vizet öntünk alá és kicsit megpároljuk
Ha megpuhult a rebarbara, egy bögrében csomómentesre keverünk 5 dkg lisztet kevés hideg vízzel, a gyümölcs levéből hozzáadunk egy kicsit és szűrőn át a gyümölcshöz adjuk. Ez egy kicsit macerás, de kikerülhetetlen.
Állandó keverés mellett egyet forralunk rajta, majd félretesszük hűlni.
A margarin papírjával kikenünk egy 20-25 cm-es formát és belenyomkodjuk a tésztát.
Nem kell finomkodni, csak úgy nagy vonalakban formázzuk a szélét.
Villával szurkáljuk meg és toljuk forró sütőbe 10-15 percre.
Ha kivettük. rögtön kenjük le némi tojásfehérjével. Ez nem engedi majd átázni a tésztát, a széle pedig szép csillogó lesz.
Verjük fel a tojásfehérjét 3 dkg nyírfacukorral.
Az epres-rebarbarás tölteléket öntsük a pitére, majd töltsük habzsákba a tojásfehérjét és nyomjunk csúcsokat a pite tetejére.
Kicsit tekerjük lejjebb a sütő hőfokát.
Toljuk vissza a sütőbe és süssük, amíg a tojáshab csúcsok aranyszínűre barnulnak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...