2012. május 28., hétfő

M.M.B. avagy Medvehagymás mátrai borzaska

A mátrai borzaska a ház urának egyik kedvenc étele.Elismerem, kitűnő! Idővel azonban továbbgondoltam, változtattam az arányokon és az összetevőkön saját ízlésem szerint. Most megosztom veletek a végeredményt. :-D
A hagyományos borzaskától annyiban tér el,hogy medvehagyma van a bundájában is és a tejfölmártásban is, valamint a palacsintatésztát kukoricalisztből készítem, a húst pedig teljes kiőrlésű lisztbe forgatom.
  Hozzávalók 6-8 személyre: 
-1,5 kg csirkemell filé
-55 dkg krumpli
-30+2 dkg kukoricaliszt
-5 tojás
-4+2 dl tej
-1/2 csokor medvehagyma
-4 gerezd fokhagyma
-330 g (egy nagy doboz) tejföl
-5 dkg teljes kiőrlésű liszt
-kb 20 dkg reszelt sajt (trappista vagy edami)
-só, bors, olaj

Elkészítés:
Először készítsük el a masszát:
A krumplit hámozzuk meg és nagy lukú reszelőn reszeljük le.
4 dl tejből, 30 dkg kukorica lisztből és az 5 tojásból készítsünk sűrű palacsinta tésztát.
Ízesítsük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és a megtisztított, felaprított medvehagyma felével.
Keverjük bele a reszelt krumplit, és további felhasználásig tegyük a hűtőszekrénybe.
A húst mossuk meg, szeleteljük fel, kicsit klopfoljuk ki, és sózzuk- borsozzuk, majd forgassunk meg minden szeletet a teljes kiőrlésű lisztben.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat.
A hússzeleteket mártsuk bele a palacsintatésztába és süssük őket pirosra.
Ha igazán nagy szeleteket szeretnénk, akkor közvetlenül azután, hogy a húst a forró serpenyőbe raktuk, egy kanálnyi tésztát locsoljunk a tetejére, így igazán emberes méretű, ropogós bundája lesz a hússzeleteknek.
Kisüthetjük egyszerre az összes csirkét, vagy csak annyit, amennyit aznap megeszünk. Ha utóbbit választjuk, a masszát tároljuk hűtőszekrényben.
 A krumplitól kicsit meg fog barnulni, de ez az ízén és az állagán semmit sem változtat, és mivel pirosra sütjük, a látványt sem befolyásolja.

A tejfölös mártáshoz keverjük össze a 330g tejfölt 2 dl tejben elkevert 2dkg kukoricaliszttel, sózzuk-borsozzuk és állandó keverés mellet forraljuk fel.
Húzzuk félre a tűzről és szórjuk bele a felaprított medvehagyma másik felét.
A forró borzaskát szórjuk meg reszelt sajttal és locsoljuk meg a mártással.
Igazán tápláló étel, ezért diétázók és cukorbetegek friss salátát fogyasszanak hozzá köretnek.
Farkas éhes férfiaknak és növésben lévő ifjaknak süssünk mellé steak burgonyát! :-D

+ egy ötlet, ha maradt a masszából:
A maradék palacsintatésztából szuper vacsorát csinálhatunk!
A megmaradt palacsintatésztát öntsük a serpenyőbe. Szórhatunk rá kolbász karikákat, sonkát és kukoricát, a hűtőben árválkodó megmaradt felvágottat, szinte bármit.
A lényeg, hogy rögtön dobáljuk rá a belevalókat a még nyers oldalára, így belesül a tésztába.
Ha megpirult az egyik oldala, fordítsuk meg és süssük készre.
Tálaláskor szórjuk meg reszelt sajttal és szeleteljük fel, mint a pizzát.
Garantálom, hogy nagy sikert aratunk majd vele!
És egycsapásra megoldottuk a vacsorát is!!!







2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...